Tero Vuorisen, suomalaisista elektronisen musiikin tekijöistä kertova, elokuva Machine Soul eli Konesielu saa odotetun Turun ensi-iltansa lauantaina 19. joulukuuta Nuorten taide- ja toimintatalo Vimmassa. Elektronisen musiikin yhdistys The X-Rust ry, elokuvan tuottanut Artlab Productions ja Vimma yhdistivät voimansa tuodakseen elokuvan paitsi varttuneempien elektronisen musiikin ystävien myös nuorten kulttuurista kiinnostuneiden saataville. Kauppatorin kupeessa, Vimman salissa järjestettävä ensi-iltatapahtuma on ikärajaton ja maksuton, ei kuitenkaan ohjelman kustannuksella.

Lyhyen alustuksen elokuvanäytökselle saapuu antamaan itse elokuvan ohjaaja Tero Vuorinen. Elävästä elektronisesta musiikista vastaa puolestaan live-esiintymisellään maamme moni-ilmeisimpiin muusikoihin lukeutuva Jimi Tenor. Molemmat ovat tapahtumaa edellisenä viikonloppuna esittelemässä elokuvaa ja suomalaista elektronista musiikkia elokuvan Berliinin ensi-illassa.

Elektroninen musiikki elää intohimosta

Machine Soul on Vuorisen ensimmäinen pitkä dokumentti. Hän ryhtyi pari vuotta sitten hahmottelemaan elokuvaa, koska tunsi, että se oli tehtävä.

“Suomessa on pitkät perinteet elektronisessa musiikissa. Se näkyy tänä päivänäkin ennakkoluulottomuutena ja heijastuu siihen, millaista musiikkia Suomessa tehdään”, kertoo Vuorinen ja jatkaa, “Skenen ympärillä tapahtuu paljon hienoja asioita. Tuntuu siltä, että nuori aktiivinen sukupolvi on sekä laittanut itse asioita tapahtumaan että löytänyt vanhemmat tekijät.”

Kuten elokuvan nimi Konesielu ehkä vihjaa, elokuva paljastaa usein kylmän konemaiseksi kuvitellun elektronisen musiikin tekemisen taustalla palavan intohimon ja monitasoisen, sielukkaan elämäntavan. Intohimoa ei liene puuttunut myöskään Konesielun tekoprosessista, jota ohjauksen lisäksi elokuvan käsikirjoittanut ja leikannut Vuorinen kuvailee: “Kuten usein debyyttitekeleiden kohdalla, myös tätä elokuvaa on tehty mitä suurimmalla rakkaudella ja vailla taloudellisia intressejä.”

Kenties juuri tämä intohimo, elektroniseen musiikkiin ja elokuvan tekemiseen on vaikuttanut siihen, että osin yhteisörahoituksen turvin toteutettu elokuva on tuottaja Kimmo Koskisen sanoin “auennut” myös tyylilajin ulkopuolisille katsojille.

Machine Soul ensi-ilta la 19.12.2015 Nuorten taide- ja toimintatalo Vimma, Aurakatu 16. Ovet 18:30, showtime 19:00. Tapahtuma on maksuton, ikärajaton ja esteetön.