Kesän toinen X-Libris lauantaina 2. heinäkuuta kello 18 jatkaa Café Siriuksen terassilla kesäkuussa Britanniasta aloitettua tutustumista maailman elektronisen musiikin metropoleihin. Nyt vuorossa ovat Yhdysvaltojen legendaariset Chicago, New York ja Detroit, jotka tunnetaan ennen kaikkea housen ja teknon syntysijoina.

DJ Frankie Knuckles alkoi 1980-luvun alkupuolella soittaa diskosta, soulista ja funkista vaikutteita ottanutta, usein melodista ja vokaalipitoista, paikallisten tuottajien syntetisaattorein ja rumpukonein luomaa house-musiikkia Chicagon The Warehouse- sekä myöhemmin itse perustamallaan The Power Plant -klubilla. Klubeilla soittaneen Knucklesin ja muutamien muiden ajan deejiiden ohella housea teki tunnetuksi WBMX-FM radiokanavan Hot Mix 5 -ohjelma ja legendaarisiksi nousseet levy-yhtiöt Trax Records sekä DJ International Records, joiden kautta house nopeasti kehittyneine alalajeineen, etunenässä acid house, löysi tiensä myös Chicagon ulkopuolelle.

Samoihin aikoihin, yhdessä Knucklesin kanssa DJ-uransa aloittanut Larry Levan loi mainetta aikansa klubi- ja elektroniselle musiikkikulttuurille keskeisen The Paradise Garage -klubin deejiinä New Yorkissa. Kaupunki muodostui erityisesti garage ja deep housen tyyssijaksi, josta ovat lähtöisin levy-yhtiöt Nu Groove Records, Strictly Rhythm ja King Street Sounds, jonka nimi viittaa Paradise Garage -klubin osoitteeseen King Streetillä. Myös deep housen esi-isänä pidetty Kerri Chandler Madhouse Records -yhtiöineen on lähtöisin New Yorkista.

Futuristinen tekno syntyy Detroitissa

Muutamaa vuotta myöhemmin Detroitissa yhdessä koulua käyneet Juan Atkins, Kevin Saunderson, Derrick May ja Eddie Fowlkes alkavat tuottaa musiikkia, joka tuli myöhemmin tunnetuksi nimellä tekno ja nelikkoa alettiin puolestaan pitää yleisesti alkuperäisen teknon luojina. Housea riisutumpi ja rytmipainotteisempi tekno yhdistää diskon, soulin ja funkin vaikutteisiin myös elektron ja synapopin vivahteita korostaen koneiden roolia ja futuristisia teemoja. Atkinsin Metroplex, Saundersonin KMS ja Mayn Transmat olivat epäkaupallisuudestaan tunnetun Underground Resistancen ohella ajan keskeisimpiä teknoa julkaisevia levy-yhtiöitä.

X-Rustin deejiit vievät yleisön Yhdysvaltojen musiikkimaisemiin

Housen ja teknon juuriin sekä tyylilajien moniin vivahteisiin tutustutaan X-Libriksessä viiden X-Rustin deejiin voimin. Tapahtumassa kuullaan Turussa vaikuttavia John Majoria ja Ojista, joiden lisäksi paikalle saapuvat Forehard Järvenpäästä, Needless Tampereelta sekä Sputnik Salosta. Luvassa on monipuolinen kattaus mainittujen genrejen musiikkia 1980-luvulta tähän päivään saakka. Visuaalit ovat jälleen VJ Whitespacen ja Turu Sanoman käsialaa. Ensimmäisestä tapahtumasta poiketen, loppukesän X-Librikset alkavat aina kello 18.

X-Libris lauantaina 2.7. kello 18.00–02.00 Café Siriuksen terassi, Linnankatu 2. Sisäänpääsy 7€ (sis. oluen, siiderin tai virvoitusjuoman). Tapahtumaan on 18 vuoden ikäraja.